Gonnie van Heugten – Sopraan

Aan de Mariaplaats is mijn zangstudie begonnen.  Als in de zomer bij het conservatorium de ramen open staan hoor je soms een aria van Mozart. Daar studeerde ik aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij Hebe Dijkstra en vervolgde mijn studie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag waar ik in 2002 mijn Master of Music behaalde aan De Nieuwe Opera Academie. Hiernaast studeerde ik een aantal jaren musicologie aan de Universiteit Utrecht.

Specialisatie en Concoursen

Na het conservatorium specialiseerde ik mij bij VocaalLAB in hedendaagse muziek waar ik onder andere de rol van Sneeuwkoningin zong in De Sneeuwkoningin van Daan Manneke (Philharmonie Haarlem). Ik volgde daarnaast masterclasses bij onder andere Jard van Nes, Elly Ameling en Barbara Hannigan. In 2005 nam ik in de rol van Zerlina uit Mozarts Don Giovanni deel aan de halve finale van het Concorso Internazionale Di Canto te Verona. In 2007 ontving ik de Publieksprijs van De Nederlandse Vocalisten Presentatie.

Concerten

Als concertzangeres verleen ik graag mijn medewerking aan oratoria en cantates. Zo zong ik de Matthäus Passion van J.S. Bach in Musis Sacrum met Het Gelders Orkest en het Magnificat van J.S. Bach in het Concertgebouw Amsterdam met het Amsterdams Gemengd Koor.  Mijn concertrepertoire omvat naast Bachs Matthäus en Johannes Passion, ondermeer Mozarts Requiem, Die Schöpfung J Haydn, de Carmina Burana Carl Orff , Handels Messiah en het Gloria van Vivaldi (Pieterskerk leiden). In de Zaterdagmatinee van het Concertgebouw Amsterdam zong ik L’Homme et son désir Darius Milhaud met het Asko/ Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw. Van het liedrepertoire zong ik onder andere Liederkreis opus 39 van Robert Schumann en de geliefde cyclus Les nuits d’été van Hector Berlioz.

Opera

Ik luister graag naar het stemmen van het orkest als ik in de coulissen sta, de opkomst van de dirigent, de verwachtingsvolle stilte in de zaal en dan de eerste klanken van het orkest. Dit is de bijzondere sfeer van het theater. Operarollen die ik mocht vertolken zijn ondermeer de rol van Zerlina Don Giovanni (Internationale Opera Producties), Barbarina Le Nozze di Figaro (Het Gelders Orkest o.l.v. Martin Sieghart) en Papagena Die Zauberflöte (Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend) in de serie Robeco Zomerconcerten in het Concertgebouw. Bij De Nationale Opera zong ik de rol van Prêtresse in Iphigénie en Tauride van C.W.Gluck o.l.v. Marc Minkowski en zijn Musiciens du Louvre in regie van Pierre Audi. Ik zing regelmatig in kamerkoren en als freelance sopraan zing ik sinds 2004  bij het Koor van de Nationale Opera.

Dit seizoen zing ik ondermeer de sopraansolo in de cd opname van  ‘Seven Pilgrimage Songs’, een nieuwe compositie voor koor, orkest en sopraan van Maarten van der Meiden. Tevens heb ik mijn eigen zanglespraktijk die gevestigd is in de Tuindorpkerk te Utrecht en ben ik als docente Klassiek Zang verbonden aan Muziekschool Woudenberg en Cultuurcentrum Parnassos te Utrecht.