Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Orakel | Prophetiae Sibyllarum- Orlando Di Lasso 

12 maart 20:00

 

Waaraan houden we ons vast in onzekere tijden?

Rond een voor de gelegenheid geschreven tekst door schrijver en performer Sara van Gennip brengt Consensus Vocalis verschillende profeten samen, laat orakels weerklinken, zingt over wat is en wat zal zijn. Een zekere voorliefde voor mystiek, dezelfde fascinatie voor spiritualiteit – welke dan ook – en haar weg, haar duistere hoekjes, haar geheimen; dit is wat de componisten Holst en Di Lasso, Von Bingen en Tormis verbindt.

Hoewel er overeenkomsten zijn, vertonen deze vier componisten hun overtuigingen en aarzelingen, hun zoektocht naar antwoorden, op verschillende manieren. In een antifoon richt Hildegard von Bingen zich als eerste tot de oude profeten terwijl zij uit haar eigen visionaire ervaringen put.

In Incantatio maris aestuosi gebruikt de Estse componist Veljo Tormis melodieën uit de traditionele Karelische liederen. Gebaseerd op het Finse epos Kalevala, maar vertaald in het Latijn, bezingt dit werk de zee en de wind als echte entiteiten.

In Orlando di Lasso’s Prophetiae Sibyllarum, dat uit twaalf motetten bestaat die elk de titel dragen van een specifieke Sibyllijnse profetes, wordt het ongewone, geheime en mysterieuze effect van de poëtische teksten benadrukt.

De Engelse componist Gustav Holst was gefascineerd door de Hindoe filosofie en de Sanskriet literatuur. De Hymns from the Rig Veda, de belangrijkste van de Hindoe geschriften, die voornamelijk over kosmologie en het aanbidden van godheden gaan, zette Holst in zijn eigen vertaling op muziek.

Een waarschuwing vol kracht, Raua needmine – letterlijk de Vloek op het IJzer – van Tormis is zoals Incantatio maris aestuosi gebaseerd op het Kalevala waaraan Estse dichters verzen hebben toegevoegd. Vanuit die oude sjamanistische tradities en met cathartische vocale explosies sluit dit werk het concert af.

Orakel is een idee van Esther Gutbub en Dorien Deodatus, studenten Zang Klassiek aan het ArtEZ Conservatorium Zwolle en stagiaires bij Consensus Vocalis. In samenwerking met Kasko, huis voor muziektheater.

Programma

Hildegard von Bingen (1098-1179) – O spectabiles viri

Veljo Tormis (1930-2017) – Incantatio maris aestuosi

Orlando Di Lasso (1532-1594) – Prophetiae Sibyllarum

Gustav Holst (1874-1934) – Choral hymns from the Rig Veda, group III

Veljo Tormis (1930-2017) – Raua needmine

Uitvoerenden

Consensus Vocalis

Sara van Gennip – verteller

Benjamin Jago Larham – tenor solist Raua Needmine

Hidde Kleikamp – bas solist Raua Needmine

Jareach Gilula – harp

Esther Gutbub – shaman drum

Béni Csillag – dirigent

 

Concertdata:

Donderdag 10 maart 2021

Academiehuis Grote kerk – Zwolle 20.00 uur

Zaterdag 12 maart 2021

Kristalkerk – Hengelo 20.00 uur

 

http://consensusvocalis.nl

Gegevens

Datum:
12 maart
Tijd:
20:00