Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Die Frau ohne Schatten – R. Strauss *

25 april 2020 19:00 - 20 mei 2020 19:00

* Mededeling: Dit evenement is helaas gecanceld vanwege de pandemie

Met Die Frau ohne Schatten droomden Richard Strauss en Hugo von Hofmannsthal ervan de wereld een nieuwe Zauberflöte te schenken. Net als Mozart en Schikaneder wilden zij de werkelijkheid tonen in een symbolische vorm. Die Frau ohne Schatten kent een lange ontstaansgeschiedenis, onder meer doorkruist door de Eerste Wereldoorlog. Richard Strauss en Hofmannsthal beschouwden het werk zelf als hun ‘laatste romantische’ opera.

Het verhaal van Die Frau ohne Schatten oftewel de vrouw zonder schaduw – wat wil zeggen: zonder het vermogen kinderen te krijgen – is vol symboliek. Ze is keizerin en afkomstig uit een geestenwereld. Om volledig mens te worden heeft zij een schaduw nodig, anders is haar echtgenoot gedoemd om te verstenen. Wanneer haar de kans wordt geboden om de schaduw van een arme vrouw te kopen, toont ze haar noblesse door dat te weigeren. Haar houding wordt ruimschoots beloond.

TEAM EN CAST

De cirkel rond voor Marc Albrecht

Voor dirigent Marc Albrecht heeft Die Frau ohne Schatten een bijzondere betekenis: zijn grote succes met dit werk in de productie uit 2008 leidde tot zijn aanstelling als chef van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest. Het wordt ook zijn afscheid als chef-dirigent, waarmee de cirkel mooi rond is.

Als keizerin horen we de indrukwekkende sopraan Elza van den Heever. De Oostenrijkse bariton Josef Wagner debuteert in de rol van Barak.

Met : Koor van de Nationale Opera

Instudering: Ching-Lien Wu

en Nieuw Amsterdams Kinderkoor

De avondvoorstellingen beginnen om 19.00

uur. De matinee(s) op zondag om 14.00 uur

Gegevens

Begin:
25 april 2020 19:00
Einde:
20 mei 2020 19:00